Distructiile dentare care depasesc anumite limite, la care este grav afectata rezistenta si la care nu se mai pot realiza refaceri coronare prin metode specifice odontologiei si anume obturatiile de amalgam sau composite fotopolimerizabine, se pot rezolva cu ajutorul proteticii dentare, prin coroane si punti.

O coroana este o lucrare protetica ce reface functiile dentare in cazul:

1) dintilor distrusi partial prin carie sau traumatisme

2) dintilor cu multiple obturatii coronare

3) dintilor devitalizati nu rezistenta scazuta

4) dintilor care necesita modificari cosmetice, de pozitie, forma sau culoare.

In cazul pierderilor unui numar mic de dinti, se fac puntile dentare, care inlocuiesc dintii lipsa, ancorandu-se pe dintii vecini edentatilor.

Exista mai multe combinatii de materiale folosite in realizarea coroanelor si puntilor dentare. In clinica noastra, se realizeaza coroane provizorii  metalice sau din

Rasini acrilice si coroane definitive metalice, metalo-ceramice semifizionomice sau total fizionomice sau ceramice fara suport metalic.

In cazul pierderii unui numar mare de dinti, se realizeaza protezele mobile partiale, totale sau scheletate, ce refac functiile de masticatie, fonatie si fizionomie.

Un loc special este ocupat de protetica pe implanturi ( fixa sau mobila).

Materiale si tehnologii speciale sunt folosite pentru a realiza, pe implanturi, coroane, punti sau proteze.

Spre deosebire de alte domenii stomatologice, protetica dentara este o munca de echipa , rezultatul,  lucrarea protetica, depinzand atat de munca medicului, cat si a tehnicianului, atat de calitatea materilelor folosite si medic cat si a celor utilizate de tehnician.

Pentru mai multe date referitoare la etapele de realizare a lucrarilor protetica, vizitati sectiunea informatii.

Image result for protetica coroana