Estetica dentara ( sau cosmetica dentara) este o ramura nou aparuta in stomatologie pentru a raspunde cerintelor crescande ale pacientilor legate de fizionomia lor.Stomatologul devine astfel, un artist putand corecta defectele de forma, aspect sau culoare ale dintilor.

In clinica noastra se realizeaza :

  1. proceduri de albire dentara profesionala
  2.  fatetari
  3.  obturatii fizionomice (estetice)
  4.  coroane de ceramica
  5.  modificarea aspectului gingiilor
  6. albirea dentara profesionala

   1. Albirea dentara profesionala

Pe parcursul vietii, dintii pot suferi modificari de culoare datorate unor factori extrinseci(pigmenti alimentari, tutun), unor factori intrinseci(tetraciclina) sau in urma pierderii vitalitatii dentare (necroze, tratamente de canal).

In cazurile in care igiena riguroasa sau manoperele de detartraj si periaj profesional nu sunt suficente pentru a reda culoarea dintilor, se poate apela la procedurile de albire profesionala. Acestea se adreseaza dintilor vitali(albire externa) sau devitali(albire interna)

Procedurile de albire nu sunt recomandate pacientilor cu sensibilitate dentara persistenta la rece sau celor cu retractii gingivale.

Pentru manoperele de albire folosim  materiale apartinand unor firme de prestigiu in domeniu (Ultradent-USA)

   2 Fatetarile

Daca ne  nemultumeste forma dintilor, spatiile dintre ei sau culoarea acestora, se poate apela la o metoda conservativa, aceea a fatetarilor dentare.

Acestea se pot efectua cu materiale compozite fotopolimerizabile sau cu materiale ceramice in colaborare cu laboratorul de tehnica dentara

   3. Obturatiile fizionomice din materiale compozite fotopolimerizabile

Evolutia rasinilor compozite fotopolimerizabile a permis obtinerea unui mimetism perfect al culorii compozitului cu cea a dintelui fara evidentierea limitei intre cavitatea  carioasa si compozit, pastrarea acestei calitati in timp si obtinerea  efectelor  fizionomice dorite.

   4. Coroanele  total ceramice  prin lipsa suportului metalic, se asigura o culoare si o transluciditate naturala.

   5. In cazul unor dinti prea scurti se poate apela la modificarea nivelului  marginii gingivale si alungirea coroanei clinice a dintilor

Astazi, estetica dentara ofera multiple procedee pentru imbunatatirea aspectului, deoarece , se stie ca primul lucru care se observa la o persoana este zambetul. Deci :” Zambiti frumos!”

Image result for cosmetica dentara